Chcete připravit lahodné dětské příkrmy, ale nevíte, jak na to? Zde najdete recepty na nejoblíbenější dětské lahůdky ze všech druhů surovin. Sekce je rozdělena na ovocné mixy, zeleninové a masové příkrmy.
Obsah:
OVOCNÉ PŘÍKRMY
1. BANÁNOVÁ PŘESNÍDÁVKA
Banány jsou plné vitamínů (jako například C a B6) a minerálů (jako draslík a mangan). Pomáhají tělu aby bylo silné a zdravé. Banány také dodají tělu spoustu energie, perfektní před hraním. A co je úplně nejlepší, pomáhají srdíčku být silné. Banány jsou skvělá volba jako přírodní volba mlsání!
Vhodné: od 4. měsíce
Příprava banánové přesnídávky
- Banán/y oloupeme a omyjeme.
- Nakrájený banán dáme do misky.
- Vidličkou banán rozmačkáme do jemné kašičky.
Jak zavařit banánovou přesnídávku?
Banánovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). K banánu přidejte dvojnásobek jablek a společně zavařte. Jablko funguje jako konzervant.
2. BORŮVKOVÁ PŘESNÍDÁVKA
Borůvky jsou malé kouzelné kuličky plné vitamínů! Obsahují vitamíny, jako je „C+B+A“, což pomáhá tělu zůstat odolné proti nemocem. Jsou také bohaté na železo, draslík a hořčík, při pravidelné konzumaci zlepšují zrak. Borůvky jsou ne nadarmo řazeny mezi super potraviny. A co je nejlepší, jsou sladké a chutné.
Vhodné: od 4. měsíce
Příprava banánové přesnídávky
- Borůvky dáme do hrnce. Pokud máme borůvky mražené necháme dopředu rozmrazit.
- Borůvky v hrnci prohřejeme.
- Pomocí tyčového mixéru borůvky rozmixujeme.
Jak zavařit borůvkovou přesnídávku?
Borůvkovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). K borůvkám přidejte dvojnásobek jablek a společně zavařte. Jablko funguje jako konzervant.
3. HRUŠKOVÁ PŘESNÍDÁVKA
Hrušky jsou vynikajícím zdrojem vitamínu B + C + K, ale také minerálů jako je draslík, železo, měď, mangan, bór a hořčík. Navíc obsahují hodně vlákniny, což podporuje trávení a udržuje bříško v kondici. Tyto sladké plody představují přirozený zdroj energie pro všechny. S osvěžujícím a sladkým aroma jsou hrušky skvělým doplňkem každodenní stravy, dodávajícím potřebné živiny pro celou rodinu.
Vhodné: od 4. měsíce
Příprava hruškové přesnídávky
- Hrušky omyjeme.
- Okrájíme a vyloupneme jadřinec.
- Hrušky pomalu vaříme v hrnci s vodou dokud nezměknou.
- Pro nejmenší děti mixujeme tyčovým mixérem do hladké kaše, větší děti mohou mít kousky.
Jak zavařit hruškovou přesnídávku?
Hruškovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). K hruškám přidejte dvojnásobek jablek a společně zavařte. Jablko funguje jako konzervant.
4. JABLEČNÁ PŘESNÍDÁVKA
Jablko je bohaté na vitaminy C a E, a obsahuje také malé množství draslíku a železa. Patří mezi nejčastěji pěstované druhy ovoce v našem klimatu, a to celoročně. Díky svým konzervačním vlastnostem se také skvěle hodí pro zavařování dalšího ovoce. Z těchto důvodů je jablko ideální pro začátek přidávání prvního ovocného pokrmu do stravy.
Vhodné: od 4. měsíce, ideální jako první přesnídávka.
Příprava jablečné přesnídávky
- Jablka omyjeme, okrájíme a vykrojíme jadřinec.
- Nakrájíme na kostičky a dáme vařit s trochou vody.
- Vaříme na mírném ohni dokud nezměknou.
- Pomocí tyčového mixéru jablka rozmixujeme.
5. JAHODOVÁ PŘESNÍDÁVKA
Jahody jsou výborným zdrojem vitamínu B + E + A. Z minerálů je zastoupen vápník, hořčík, draslík, železo a zinek. Tyto sladké plody jsou přirozeným zdrojem energie pro všechny. S jejich osvěžujícím a sladkým aroma jsou jahody skvělým doplňkem každodenní stravy, poskytujícím potřebné živiny pro celou rodinu.
Vhodné: od 9.-12. měsíce. Jahody můžou způsobit alergickou reakci, zavádějte postupně.
Příprava jahodové přesnídávky
- Jahody omyjme a odkrojme zelené lístečky.
- Jahody v hrnci vařte ve vodě ( s vodou nepřehánějte) na mírném ohni.
- Pomocí tyčového mixéru mixujte do požadované konzistence.
Jak zavařit jahodovou přesnídávku?
Jahodovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). K jahodám přidejte dvojnásobek jablek a společně zavařte. Jablko funguje jako konzervant.
6. MERUŇKOVÁ PŘESNÍDÁVKA
Meruňky s bohatým obsahem vitaminů C a E posilují imunitní systém a chrání buňky před volnými radikály. Vláknina podporuje trávení a udržuje zdravá střeva, zatímco draslík reguluje krevní tlak. Obsah železa pomáhá transportu kyslíku v těle. Antioxidanty chrání tělo a podporují zdravou pokožku.
Vhodné: od 4. měsíce
Příprava meruňkové přesnídávky
- Meruňky důkladně omyjeme.
- Meruňky zbavte pecek a oloupejte.
- Pomocí tyčového mixéru meruňky rozmixujeme.
Jak zavařit meruňkovou přesnídávku?
Meruňkovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). Meruňka je přirozený konzervant proto není třeba nic přidávat, ale přesnídávka je vynikající v kombinaci s jablkem.
7. ŠVESTKOVÁ PŘESNÍDÁVKA
Švestky jsou výživným pokladem. S vitamíny A a C posilují imunitu a podporují zrak. Vláknina zlepšuje trávení, draslík reguluje krevní tlak, a železo posiluje přenos kyslíku. Antioxidanty chrání buňky a minerály pevnost kostí. Mají nízký obsah kalorií a vitamín A prospívá pokožce.
Vhodné: od 4. měsíce
Příprava švestkové přesnídávky
- Švestky pořádně omyjeme a odstraníme pecku.
- Nakrájíme na kousky, můžeme i oloupat a dáme na mírný plamen vařit.
- Pomocí tyčového mixéru švestky rozmixujeme.
Jak zavařit švestková přesnídávku?
Švestkovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). Švestka je přirozený konzervant proto není třeba nic přidávat, ale přesnídávka je vynikající v kombinaci s jablkem nebo meruňkou.
Kombinování druhů ovoce je jednoduchý způsob, jak obohatit stravu. Spojujte chutě a výhody různých druhů podle své libosti. Kombinace například švestek a meruněk může poskytnout nejen lahodnou chuť, ale i různorodé výživné látky pro celkové zdraví.
ZELENINOVÉ PŘÍKRMY
8. BRAMBOROVÝ PŘÍKRM
Brambory obsahují klíčové minerály, včetně draslíku, hořčíku a železa. S nízkým množstvím sodíku jsou vhodné pro kojeneckou stravu. Vitaminy skupiny B a C jsou také součástí bramborové výživy.
Vhodné: od 4. měsíce
Příprava bramborové přesnídávky
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky.
- Vaříme v hrnci s vodou do měkka. Můžete přidat do vody trochu kmínu.
- Pomocí tyčového mixéru brambory rozmixujeme. Pro optimální konzistenci přidejte kojeneckou vodu.
Jak zavařit bramborový příkrm?
9. BATÁTOVÝ PŘÍKRM
Batáty, často zvané jako sladké brambory. Zahrnují významné množství vitamínu C, vitamínů B včetně kyseliny listové a selenu, přičemž brambory mají vyšší obsah selenu než ořechy a semínka. Obsahují také draslík, hořčík a železo.
Vhodné: od 4. měsíce
Příprava batátové přesnídávky
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky.
- Vaříme v hrnci s vodou do měkka. Můžete přidat do vody trochu kmínu.
- Pomocí tyčového mixéru brambory rozmixujeme. Pro optimální konzistenci přidejte kojeneckou vodu.
Jak uchovat batátový příkrm?
Batáty můžete také zmrazit.