Chcete připravit lahodné dětské příkrmy, ale nevíte, jak na to? Zde najdete recepty na nejoblíbenější dětské lahůdky ze všech druhů surovin. Sekce je rozdělena na ovocné mixy, zeleninové a masové příkrmy.

Dětské příkrmy.

Obsah:

OVOCNÉ PŘÍKRMY

1. BANÁNOVÁ PŘESNÍDÁVKA

Banány jsou plné vitamínů (jako například C a B6) a minerálů (jako draslík a mangan). Pomáhají tělu aby bylo silné a zdravé. Banány také dodají tělu spoustu energie, perfektní před hraním. A co je úplně nejlepší, pomáhají srdíčku být silné. Banány jsou skvělá volba jako přírodní volba mlsání!

Vhodné: od 4. měsíce

Příprava banánové přesnídávky

  • Banán/y oloupeme a omyjeme.
  • Nakrájený banán dáme do misky.
  • Vidličkou banán rozmačkáme do jemné kašičky.
– Takto připravená přesnídávka je vhodná k okamžité spotřebě.
 

Jak zavařit banánovou přesnídávku?

Banánovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). K banánu přidejte dvojnásobek jablek a společně zavařte. Jablko funguje jako konzervant.

 

2. BORŮVKOVÁ PŘESNÍDÁVKA

Borůvky jsou malé kouzelné kuličky plné vitamínů! Obsahují vitamíny, jako je „C+B+A“, což pomáhá tělu zůstat odolné proti nemocem. Jsou také bohaté na železo, draslík a hořčík, při pravidelné konzumaci zlepšují zrak. Borůvky jsou ne nadarmo řazeny mezi super potraviny. A co je nejlepší, jsou sladké a chutné.

Vhodné: od 4. měsíce

Příprava banánové přesnídávky

  • Borůvky dáme do hrnce. Pokud máme borůvky mražené necháme dopředu rozmrazit.
  • Borůvky v hrnci prohřejeme.
  • Pomocí tyčového mixéru borůvky rozmixujeme.
– Takto připravená přesnídávka je vhodná k okamžité spotřebě.
 

Jak zavařit borůvkovou přesnídávku?

Borůvkovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). K borůvkám přidejte dvojnásobek jablek a společně zavařte. Jablko funguje jako konzervant.

3. HRUŠKOVÁ PŘESNÍDÁVKA

Hrušky jsou vynikajícím zdrojem vitamínu B + C + K, ale také minerálů jako je draslík, železo, měď, mangan, bór a hořčík. Navíc obsahují hodně vlákniny, což podporuje trávení a udržuje bříško v kondici. Tyto sladké plody představují přirozený zdroj energie pro všechny. S osvěžujícím a sladkým aroma jsou hrušky skvělým doplňkem každodenní stravy, dodávajícím potřebné živiny pro celou rodinu.

Vhodné: od 4. měsíce

Příprava hruškové přesnídávky

  • Hrušky omyjeme.
  • Okrájíme a vyloupneme jadřinec.
  • Hrušky pomalu vaříme v hrnci s vodou dokud nezměknou.
  • Pro nejmenší děti mixujeme tyčovým mixérem do hladké kaše, větší děti mohou mít kousky.
– Takto připravená přesnídávka je vhodná k okamžité spotřebě.
 

Jak zavařit hruškovou přesnídávku?

Hruškovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). K hruškám přidejte dvojnásobek jablek a společně zavařte. Jablko funguje jako konzervant.

Hrušková přesnídávka. 

4. JABLEČNÁ PŘESNÍDÁVKA

Jablko je bohaté na vitaminy C a E, a obsahuje také malé množství draslíku a železa. Patří mezi nejčastěji pěstované druhy ovoce v našem klimatu, a to celoročně. Díky svým konzervačním vlastnostem se také skvěle hodí pro zavařování dalšího ovoce. Z těchto důvodů je jablko ideální pro začátek přidávání prvního ovocného pokrmu do stravy.

Vhodné: od 4. měsíce, ideální jako první přesnídávka.

Příprava jablečné přesnídávky

  • Jablka omyjeme, okrájíme a vykrojíme jadřinec.
  • Nakrájíme na kostičky a dáme vařit s trochou vody.
  • Vaříme na mírném ohni dokud nezměknou.
  • Pomocí tyčového mixéru jablka rozmixujeme.
– Takto připravená přesnídávka je vhodná k okamžité spotřebě, ale také k zavaření na delší dobu dopředu (i měsíce), protože jablko je konzervant.
 
Jablečná přesnídávka.

5. JAHODOVÁ PŘESNÍDÁVKA

Jahody jsou výborným zdrojem vitamínu B + E + A. Z minerálů je zastoupen vápník, hořčík, draslík, železo a zinek. Tyto sladké plody jsou přirozeným zdrojem energie pro všechny. S jejich osvěžujícím a sladkým aroma jsou jahody skvělým doplňkem každodenní stravy, poskytujícím potřebné živiny pro celou rodinu.

Vhodné: od 9.-12. měsíce. Jahody můžou způsobit alergickou reakci, zavádějte postupně.

Příprava jahodové přesnídávky

  • Jahody omyjme a odkrojme zelené lístečky.
  • Jahody v hrnci vařte ve vodě ( s vodou nepřehánějte) na mírném ohni.
  • Pomocí tyčového mixéru mixujte do požadované konzistence.
– Ne vždy jsou jahody sladké podle představ. Pro doslazení je můžete doplnit jiným ovocem, například banánem.
– Takto připravená přesnídávka je vhodná k okamžité spotřebě.
 

Jak zavařit jahodovou přesnídávku?

Jahodovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). K jahodám přidejte dvojnásobek jablek a společně zavařte. Jablko funguje jako konzervant.

Jahodová přesnídávka. 

6. MERUŇKOVÁ PŘESNÍDÁVKA

Meruňky s bohatým obsahem vitaminů C a E posilují imunitní systém a chrání buňky před volnými radikály. Vláknina podporuje trávení a udržuje zdravá střeva, zatímco draslík reguluje krevní tlak. Obsah železa pomáhá transportu kyslíku v těle. Antioxidanty chrání tělo a podporují zdravou pokožku.

Vhodné: od 4. měsíce

Příprava meruňkové přesnídávky

  • Meruňky důkladně omyjeme.
  • Meruňky zbavte pecek a oloupejte.
  • Pomocí tyčového mixéru meruňky rozmixujeme. 

Jak zavařit meruňkovou přesnídávku?

Meruňkovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). Meruňka je přirozený konzervant proto není třeba nic přidávat, ale přesnídávka je vynikající v kombinaci s jablkem.

Meruňková přesnídávka. 

7. ŠVESTKOVÁ PŘESNÍDÁVKA

Švestky jsou výživným pokladem. S vitamíny A a C posilují imunitu a podporují zrak. Vláknina zlepšuje trávení, draslík reguluje krevní tlak, a železo posiluje přenos kyslíku. Antioxidanty chrání buňky a minerály pevnost kostí. Mají nízký obsah kalorií a vitamín A prospívá pokožce.

Vhodné: od 4. měsíce

Příprava švestkové přesnídávky

  • Švestky pořádně omyjeme a odstraníme pecku.
  • Nakrájíme na kousky, můžeme i oloupat a dáme na mírný plamen vařit.
  • Pomocí tyčového mixéru švestky rozmixujeme. 

Jak zavařit švestková přesnídávku?

Švestkovou přesnídávku lze i zavařit na několik dní dopředu (i měsíce). Švestka je přirozený konzervant proto není třeba nic přidávat, ale přesnídávka je vynikající v kombinaci s jablkem nebo meruňkou.

Švestková přesnídávka.

Kombinování druhů ovoce je jednoduchý způsob, jak obohatit stravu. Spojujte chutě a výhody různých druhů podle své libosti. Kombinace například švestek a meruněk může poskytnout nejen lahodnou chuť, ale i různorodé výživné látky pro celkové zdraví.

ZELENINOVÉ PŘÍKRMY

8. BRAMBOROVÝ PŘÍKRM

Brambory obsahují klíčové minerály, včetně draslíku, hořčíku a železa. S nízkým množstvím sodíku jsou vhodné pro kojeneckou stravu. Vitaminy skupiny B a C jsou také součástí bramborové výživy.

Vhodné: od 4. měsíce

Příprava bramborové přesnídávky

  • Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky.
  • Vaříme v hrnci s vodou do měkka. Můžete přidat do vody trochu kmínu.
  • Pomocí tyčového mixéru brambory rozmixujeme. Pro optimální konzistenci přidejte kojeneckou vodu.
– Takto připravená přesnídávka je vhodná k okamžité spotřebě.
 

Jak zavařit bramborový příkrm?

Brambory nejsou vhodné k zavařování, neobsahují konzervant. Pokud se je rozhodnete zavařit skladujte je v lednici jen pár dní.
 

Bramborová kaše.

9. BATÁTOVÝ PŘÍKRM

Batáty, často zvané jako sladké brambory. Zahrnují významné množství vitamínu C, vitamínů B včetně kyseliny listové a selenu, přičemž brambory mají vyšší obsah selenu než ořechy a semínka. Obsahují také draslík, hořčík a železo.

Vhodné: od 4. měsíce

Příprava batátové přesnídávky

  • Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky.
  • Vaříme v hrnci s vodou do měkka. Můžete přidat do vody trochu kmínu.
  • Pomocí tyčového mixéru brambory rozmixujeme. Pro optimální konzistenci přidejte kojeneckou vodu.
– Takto připravená přesnídávka je vhodná k okamžité spotřebě.
 

Jak uchovat batátový příkrm?

Batáty nejsou vhodné k zavařování, neobsahují konzervant. Pokud se je rozhodnete zavařit skladujte je v lednici jen pár dní.
Batáty můžete také zmrazit.
 
Batátový příkrm.

MASOVÉ PŘÍKRMY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *